5 Soruda Tövbe Duasının Okunma Adabı ve Sözleri

Tövbe Duası Okumanın Faziletleri Nelerdir?

İnsan günahkâr bir varlıktır. Bilerek ya da bilmeden her an günah işlemeye müsaittir. Ancak Allah affedendir. Bu nedenle insanın yaptığı bütün günahlar nedeniyle pişmanlık duyduğunu ifade etmek ve Allahtan af dilemek için yaptığı yakarışa tövbe duası (tevbe duası) denir. Kelime olarak tevbe “ilk aslına dönmek”tir. Yani günahtan önceki hale Allah’a yüzünü dönüştür. Bu ise pişmanlıkla olur. Yani tövbe duasının özünü, hissedilen pişmanlık duygusu oluşturur. Bu pişmanlığı iletirken Allah’a bir daha tekrarlanmayacağına dair söz verilir. Aslında bu yakarış ve duada acizlik, sıkıntılar, dertler, istekler Yüce Allah’a huzurunda dile getirilir; Yaratanla bir dertleşme de vardır ve en sonunda bir daha bunlar nedeniyle günah işlenmeyeceğine dair kul ve Allah arasında ahit yenilenir.

Tövbe Duası Hangi Durumlarda Okunmalıdır?

Tövbe duası, elbetteki günah işlendikten hemen sonra fark edilir edilmez okunmalıdır. Tövbe, dini bir farzdır. Nisa Suresinde de Allah bilmeyerek günah işleyip hemen tövbe etmeyi makbul görür ve kabul edeceğini buyurur.  Tövbe etmek demek, bütün günahları işleyip ölüm anında “Pişman oldum; tövbe ediyorum.” diye dua etmek değildir.  Kur’an-ı Kerim’de seksen sekiz yerde kelime olarak geçen tövbe Allah katında çok değerlidir.  Çünkü tövbe duası, Allah ile insan arasında bozulan ahdin yenilenmesi ve insanın fıtratına geri dönmesidir. Günah; insanınRabbinden uzaklaşması, bağını koparmasıdır. Tövbe de bu bağı yeniden oluşturmaktır.

Tövbe Duasının İcabetini Artırmak İçin Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Tövbe duasınınhangi durumlarda tesirli olduğu çeşitli âyetlerde geçmektedir.

İlk başta, günahtan dolayı pişmanlık duyularak yapılan tövbe duası için amel-i sâlih yani Allah’ın rızasına uygun iyi ve faydalı olmalıdır.

Ayrıca halini düzeltme (ıslah) şarttır. İşlediği günahı bırakmalı, bir daha dile getirip konuşmamalı ve kimseyle paylaşmamalıdır. Günah işletecek ortamlarda bulunmamalıdır. Benzer günahlardan da kaçınmalıdır. Kimsenin günahını dinlememeli, bu sohbetlerden uzak durmalıdır. Yüreğinde günaha niyetini silmeli ve düşünmemelidir. Tövbesinde samimi olmalıdır. Sürekli tövbesine devam etmelidir. Bunun da ötesi tövbenin kabulünü Allah’ın takdirinde olduğunu bilmektir.

İlginizi Çekebilir: Peygamberlerin Beladan Kurtulma Duası

Tövbe Duası Nasıl Okunmalıdır?

Sadece tövbe duası değil her duada esas olan gönülden yapılmasıdır. Tövbe duası Allah katında kabul olması için bu hep akılda tutulmalıdır. Bununla birlikte tövbe duasının nasıl yapılacağını şöyle sıralayabiliriz:

İlk başta günah işlediğinin farkına varmak gerekir. Allah’ın emirlerine karşı gelinerek günah işlediğini bilmek ve bu günahtan dolayı pişman olarak Allah’a yüzünü çevirmek tövbede yapılacak ilk adımdır.

Günahının farkına varan insan bu günahından dolayı üzülmeli ve vicdan azabı çekmelidir.

Çok önemli bir husus da insanın bir daha bu günahı işlemeyeceğine dair kararlı olmalı ve söz vermelidir.

Allah katında tek bağışlanamayan günah kul hakkı ile ilgili olan günahtır. Günah bir kula karşı işlenmiş ve hakkı yenmişse onunla mutlaka helalleşmeli.

Bütün bu niyetlerden sonra tövbe edecek kişi iki rekât namaz kıldıktan sonra salât ve selam getirip tövbe ve istiğfar duasını okumalı; ardından salavat ve hamd ile tövbe duası bitirilmelidir.

Tövbe Duasının Sözleri Nelerdir?

Her Kapıyı Açan Murat Duaları Kitabı ile ilgili okuyucu yorumları herkesi şaşırtıyor, bizi de gerçekten şaşırttı. Aşağıdaki mucizevi yorumları okuyunca siz de bize hak vereceksiniz.
Buraya tıklayıp bu değerli eseri (Her Kapıyı Açan Murat Duaları Kitabı'nı) indirin.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir